Roditelj pod stresom – dete pod stresom


Vaši napadi besa ili tuge zbog stresa najčešće sa detetom nemaju nikakve veze, a upravo na njemu mogu da ostave najveći trag

Ukoliko je stres jednog člana porodice dugotrajan i dubok, on će se bitno odraziti i na ostale članove porodice. Posebno su izložena deca, jer u fazi odrastanja trpe veliki uticaj svojih roditelja.

Kako stres utiče na porodicu?

Istraživanja na Univerzitetu u Viskonsinu (Medison) potvrđuju učinak stresnih događaja na dečji imuni sistem. Upravo zato, uticaji iz okoline u ranim fazama razvoja igraju veliku ulogu na imuni sistem dece. U uzrastu puberteta iStres još u stomaku
Roditeljski stres, i to pre svega majčin, preslikava se na dete, i to od najranijeg uzrasta, tačnije od samog rođenja. Tako istraživanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Leksingtonu (Kentaki) pokazuju da, kada je trudnica izložena stresu, to može da se odrazi i na razvoj njene nerođene bebe. Kod ovih trudnica je povećan rizik od prevremenog porođaja, a bebe se rađaju sa manjom otpornošću na bolesti i infekcije.
adolescencije, dokazano je da ona deca koja, na primer, imaju istoriju fizičkog zlostavljanja i stresne atmosfere u porodičnom domu – imaju i viši nivo protivtela na određene viruse herpesa. Smatra se da dve trećine populacije u Americi ima u sebi taj virus, a da je on direktna posledica stresa prenetog iz roditeljskog doma. Pojedinci sa zdravim imunim sistemom su u mogućnosti da ovaj virus „drže“ pod kontrolom, i retko imaju simptome, dok osobe sa oslabljenim imunim sistemom imaju problema sa odupiranjem virusu, i proizvode protivtela na virus. Istraživači iz Viskonsina su dokazali da, čak i ukoliko se promeni okolina deteta (stres nestane), proživljena iskustva ranijeg stresa ostavljaju dalje posledice po dečje učenje, njegovo ponašanje i opšti imuni sistem.

Iako ovi podaci nisu novi, značajni su utoliko što su sada i naučno potvrđeni. Istovremeno, to je razlog više da se pozabavite svojim stresom, bez obzira da li ste tek na putu roditeljstva, ili već imate takozvani roditeljski staž.

Zaštite dete od stresnih događaja

Nedopuštanjem da stres potpuno zagospodari vašim životom, vi podižete nivo svog imuniteta i utičete na svoje zdravlje. Istovremeno utičete na poboljšanje vaših međusobnih odnosa sa decom i drugim članovima svoje porodice.

Roditelj pod stresom - dete pod stresom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kalendar

april 2012.
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blog Stats

  • 8.854 hits

Унесите своју адресу е-поште да бисте пратили на овај блог и примали обавештења о новим чланцима преко е-поште.

Pridružite se 35 drugih pratioca
%d bloggers like this: